Klä dig rätt för utflykten

Att vistas i naturen är ett av de bästa knepen för att koppla av, varva ner och undvika vardagens stress. Här är våra bästa tips på hur du håller dig  bekväm under utflykten, samt vad du kan behöva tänka på för att ditt friluftsäventyr ska bli så bra och säkert som möjligt.

Så länge man är rätt klädd spelar årstiden ingen roll för äventyrliga utomhusaktiviteter. Med rätt utrustning och förberedelser finns det ingen anledning att hålla sig inomhus när temperaturen sjunker. En av de vanligaste orsakerna till att man förlorar värmen under utomhusaktiviteter är att man blir blöt. Om du ska vara ute under en längre period, speciellt om du har planerat att övernatta, bör du packa med dig minst ett extra ombyte och byta kläder direkt om du blir blöt.

Klä dig lager på lager

När du är ute och rör på dig är det naturligt att bli varm och svettas. Fukten från din kropp absorberas sedan av dina kläder. När man sen blir stillastående ökar risken för att bli nedkyld och du börjar att frysa. Att klä sig med flera tunna lager underlättar då det är enkelt att ta av sig ett lager om man börjar bli för varm.

För underkroppen rekommenderar vi ett underställ, som första lager, gärna i merinoull som håller värmen, torkar fort och samtidigt erbjuder bra andasfunktion och transporterar fukt. Som andra lager föreslår vi ett par friluftsbyxor och vid behov  ett par överdragsbyxor eller täckbyxor.

För överkroppen rekommenderar vi att man börjar med en underställströja, även den i ull. Ovanpå den bör man ha en tröja, gärna i syntet eller fleece som transporterar fukt. Är det riktigt kallt ute kan det vara klokt att ha ytterligare en tjockare tröja. Ytterst bär man en ​​​​​​​jacka som tål både vatten och vind och skyddar dig mot vädrets påfrestningar. Utöver det är vantar, mössa och halsduk att rekommendera beroende på väderlek och temperatur.

Gå en mil i dina skor

Ingen upplevelse blir kul med skavsår. Därför är vårt tips att gå in nya skor eller kängor med kortare promenader innan du ger dig ut på längre äventyr. Vill du vara på säkra sidan kan du bära dubbla strumpor i skorna som på så sätt dämpar friktionen. Och glöm inte att packa med dig plåster mot skavsår i fall det skulle gå illa.

Packa rätt

Ryggsäck och packning är såklart viktigt och beroende på vad du planerar att göra kommer du behöva ha olika mycket packning med dig. Ett generellt packtips är att packa mjuka och lättare saker i botten av ryggsäcken, tyngre föremål packar du så nära kroppen som möjligt. Vid regn kan det även vara bra att ha med ett regnöverdrag till din ryggsäck för att på så vis skydda dina saker från att bli blöta.

Tänk på att ha regnkläder och färdkost lättåtkomligt och genom att fördela packningen i påsar hittar du snabbare det du behöver. Oväder eller hunger kan komma plötsligt. Sist men inte minst – packa inte för tungt, tänk på att du ska orka bära packningen.

Steg för steg guide: Så gör du upp eld​​​​​​​

I många naturreservat och friluftsområden finns det ved vid eldstäder, vindskydd eller övernattningsstugor. Det är en bra idé att ha en kniv med sig för att klyva upp större vedträn och tälja mindre flisor att tända brasan med. Nedan kan du läsa vår guide om hur du gör upp en eld på enklast sätt. Men tänk på att det inte är tillåtet att ta ved från naturen hur som helst. Kolla upp vad som gäller för det område du planerar att vistas i.

1. Försök att hitta  så små och torra grenar som möjligt. Om det inte går, välj granris, då den nästan alltid är torr inuti. Samla i dagsljus och mer än du tror behövs.

2.   Använd kniven för att tälja tändspån och ett tändstål för att skapa gnistor och tända brasan. En tändare kan sluta fungera medan tändstålet alltid gör sitt jobb.​​​​​​​

3. Använd stegvis tändning, lägg på grenar allt eftersom det tar sig. Om det regnar, lägg ved och pinnarna under skydd medan du eldar.

4. Nu har du en eld som ska hållas vid liv. Torka ny ved intill brasan. Lägg några stenar nära elden, när dessa blir varma använder du dem att värma dig med.

1. Försök att hitta  så små och torra grenar som möjligt. Om det inte går, välj granris, då den nästan alltid är torr inuti. Samla i dagsljus och mer än du tror behövs.

3. Använd stegvis tändning, lägg på allt eftersom det tar sig. Om det regnar, lägg ved och pinnar under skydd medan du eldar.

2.   Använd kniven för att tälja tändspån och ett tändstål för att skapa gnistor och tända brasan. En tändare kan sluta fungera medan tändstålet alltid gör sitt jobb.​​​​​​​

4.  Nu har du en eld som ska hållas vid liv. Torka ny ved intill brasan. Lägg några stenar nära elden, när dessa blir varma använder du dem att värma dig med.

produkter från reportaget

fler friluftstips för dig:

Bra att ha med sig

Små verktyg och hjälpmedel som kan vara till stor nytta på utflykten.

Brygg ditt eget barrte

Lägg ca 1 dl barr i 3 dl kallt vatten. Koka sakta i 10 minuter. Sila bort barren och häll upp. Njut av en värmande kopp smakrikt te.