VILLA CLARA, EEN MODERN DROOMHUIS AAN DE WESTKUST VAN ZWEDEN


De kavel was in eerste instantie voor een project van een klant van Henrik Schulz maar in plaats daarvan heeft hij besloten hier zijn eigen droomhuis te bouwen. Nu is Villa Clara eindelijk af en is het hele proces van begin tot einde gefilmd door de Zweedse nationale televisie. Fristads heeft de bouwplaats afgelopen herfst samen met de architect en aannemer bezocht.

De villa van de familie Schulz valt in ieder geval op tussen alle traditionele huizen van het dorp. Het is op een manier ontworpen waardoor het goed in de natuurlijke omgeving opgaat doch heeft de villa een strakke en moderne uitstraling. Het huis is gebouwd op een steile helling boven op een berg in Hovås, net ten zuiden van Gotenburg. Ieder andere aannemer zag een heuvelig terrein op onbereikbare natuur, Henrik zag hier een kans. Het was op deze plek, met het bos als achtergrond en Kattegat vlakbij, waardoor hij besloot om zijn eigen droomproject te beginnen. Hij zou een uniek huis bouwen voor zichzelf en zijn familie.

“Toen wij voor het eerst de kavel bezochten was het een heuvel. De mensen vonden het moeilijk om te begrijpen dat wij daar een huis gingen bouwen. Maar ik denk dat mijn beroep als architect mij veel heeft geholpen,” zegt Henrik.

Hij beschrijft de architectuur als een mix van 1950 en 1960 uit Los Angeles en Zuid-Amerika, gecombineerd met een modern en internationaal Scandinavisch design. Het eindresultaat is een oasis geworden waar je heerlijk tot rust kunt komen tussen de bomen, direct in de natuur. Henrik Schulz heeft als inspiratiebron architecten zoals Mies van der Rohe en Marcio Kogan. Hij wilde teruggaan naar het begin van het modernisme. Wat inhoudt dat een huis een goed functionerende machine moet zijn die als essentieel doel heeft het bieden van onderdak aan zijn bewoners.

VILLA CLARA, EEN MODERN DROOMHUIS AAN DE WESTKUST VAN ZWEDEN

De kavel was in eerste instantie voor een project van een klant van Henrik Schulz maar in plaats daarvan heeft hij besloten hier zijn eigen droomhuis te bouwen. Nu is Villa Clara eindelijk af en is het hele proces van begin tot einde gefilmd door de Zweedse nationale televisie. Fristads heeft de bouwplaats afgelopen herfst samen met de architect en aannemer bezocht.

De villa van de familie Schulz valt in ieder geval op tussen alle traditionele huizen van het dorp. Het is op een manier ontworpen waardoor het goed in de natuurlijke omgeving opgaat doch heeft de villa een strakke en moderne uitstraling. Het huis is gebouwd op een steile helling boven op een berg in Hovås, net ten zuiden van Gotenburg. Ieder andere aannemer zag een heuvelig terrein op onbereikbare natuur, Henrik zag hier een kans. Het was op deze plek, met het bos als achtergrond en Kattegat vlakbij, waardoor hij besloot om zijn eigen droomproject te beginnen. Hij zou een uniek huis bouwen voor zichzelf en zijn familie.


“Toen wij voor het eerst de kavel bezochten was het een heuvel. De mensen vonden het moeilijk om te begrijpen dat wij daar een huis gingen bouwen. Maar ik denk dat mijn beroep als architect mij veel heeft geholpen,” zegt Henrik.

Hij beschrijft de architectuur als een mix van 1950 en 1960 uit Los Angeles en Zuid-Amerika, gecombineerd met een modern en internationaal Scandinavisch design. Het eindresultaat is een oasis geworden waar je heerlijk tot rust kunt komen tussen de bomen, direct in de natuur. Henrik Schulz heeft als inspiratiebron architecten zoals Mies van der Rohe en Marcio Kogan. Hij wilde teruggaan naar het begin van het modernisme. Wat inhoudt dat een huis een goed functionerende machine moet zijn die als essentieel doel heeft het bieden van onderdak aan zijn bewoners.

MATERIALEN EN DETAILS
Het grondwerk is begonnen in november 2018 en vier maanden later gingen twee vakmannen, Håkan Molldén en Erik Jacobsson, fulltime aan het werk met de constructie. Beiden zagen de architectuur als een mooie uitdaging.

“Het beste aan deze opdracht is dat je je eindelijk mag laten gaan in kleine details en het gebruik van materialen,” zegt Erik.  

“Mee eens,” zegt Håkan. “Het is echt mooi om zoiets unieks te kunnen maken,” vervolgt hij.

En dit project is echt uniek. De geoliede panelen van cederhout geven een warm karakter aan de contrasterende grote glaspanelen en frames bewerkt met poedercoating die haast onzichtbaar in de structuur opgaan. De dakoverstek van cederhout verbergt de stalen structuur waardoor het dak zich over het hele gebouw uitstrekt. Hiermee vervaagt de lijn tussen binnen en buiten. Voor de raampartijen is er gebruik gemaakt van HR+++ glas die aan de binnenkant zijn gelamineerd en aan de buitenkant gehard, ieder raam weegt circa 400 kg. Voor de veiligheid zijn er buiten op het terras glazen panelen geplaatst van 16 mm dik zonder een zichtbare railing. Het geeft een ruimtelijk gevoel en het beschermt tegelijkertijd.  

“Ik hoop dat dit huis een nieuwe trend heeft gestart, zowel in Zweden als in Europa,” zegt Henrik. “Het verruimen van de reguliere manier om te bouwen, meer out of the box te denken en minder karakterloze huizen.”​​​​​​
​​​​​​​
Materials and details
Het grondwerk is begonnen in november 2018 en vier maanden later gingen twee vakmannen, Håkan Molldén en Erik Jacobsson, fulltime aan het werk met de constructie. Beiden zagen de architectuur als een mooie uitdaging.

“Het beste aan deze opdracht is dat je je eindelijk mag laten gaan in kleine details en het gebruik van materialen,” zegt Erik.  

“Mee eens,” zegt Håkan. “Het is echt mooi om zoiets unieks te kunnen maken,” vervolgt hij.

En dit project is echt uniek. De geoliede panelen van cederhout geven een warm karakter aan de contrasterende grote glaspanelen en frames bewerkt met poedercoating die haast onzichtbaar in de structuur opgaan. De dakoverstek van cederhout verbergt de stalen structuur waardoor het dak zich over het hele gebouw uitstrekt. Hiermee vervaagt de lijn tussen binnen en buiten. Voor de raampartijen is er gebruik gemaakt van HR+++ glas die aan de binnenkant zijn gelamineerd en aan de buitenkant gehard, ieder raam weegt circa 400 kg. Voor de veiligheid zijn er buiten op het terras glazen panelen geplaatst van 16 mm dik zonder een zichtbare railing. Het geeft een ruimtelijk gevoel en het beschermt tegelijkertijd.  

“Ik hoop dat dit huis een nieuwe trend heeft gestart, zowel in Zweden als in Europa,” zegt Henrik. “Het verruimen van de reguliere manier om te bouwen, meer out of the box te denken en minder karakterloze huizen.”​​​​​​

DE FAMILIE ALS FOCUS
Naast Henrik en zijn partner Lina bestaat het gezin uit dochter Clara, 2 jaar oud. Het huis is vernoemd naar hun dochter en in de villa staat haar jeugd centraal. In het vloerplan is rekening gehouden met wisselende ruimtes. Daarom is het huis ook op een heuvel gebouwd.

Op iedere verdieping is er een badkamer, slaapkamers en leefruimtes die verticaal op elkaar zijn gezet. De entree begeeft zich op de bovenste verdieping maar tijdens de bouw is de deur op de begane grond het meest gebruikt. Zo lang Clara een kind is slaapt de familie op de begane grond, maar wanneer ze is opgegroeid zal de gehele begane grond van haar zijn. Dan verhuizen de ouders Henrik en Lina naar de bovenste verdieping.  
MILIEUVRIENDELIJK BOUWEN
Ondanks het moderne ontwerp van de villa is het een erg energie-efficiënt en duurzaam bouwwerk. De grote raampartijen zijn gekozen omdat het zeer energiebesparend werkt en de aardwarmtepomp verwarmt de witte cementvloeren. Op het dak is een koelingssysteem aangebracht die slechts 10% van een reguliere airco verbruikt. Dit wordt allemaal samengebracht in een pilaar op de begane grond waarmee de technologie op een centrale plek te bedienen is.  

Er is zeker niet bezuinigd op de technologie voor in de villa, alles is zorgvuldig uitgekozen door Henrik zelf. Wij vragen Henrik nu, als hoofdaannemer van zijn project, waarop hij let bij het uitkiezen van zijn werkkleding.  

“Ik hou van werkkleding en ik heb altijd al Fristads gedragen. Al sinds mijn stage bij een meubelmaker in mijn jeugd. Ik hou van de pasvorm, de functionaliteit en het feit dat de kledingstukken lang meegaan. Ik doe nooit concessies op kwaliteit!”
DE FAMILIE ALS FOCUS
Naast Henrik en zijn partner Lina bestaat het gezin uit dochter Clara, 2 jaar oud. Het huis is vernoemd naar hun dochter en in de villa staat haar jeugd centraal. In het vloerplan is rekening gehouden met wisselende ruimtes. Daarom is het huis ook op een heuvel gebouwd.

Op iedere verdieping is er een badkamer, slaapkamers en leefruimtes die verticaal op elkaar zijn gezet. De entree begeeft zich op de bovenste verdieping maar tijdens de bouw is de deur op de begane grond het meest gebruikt. Zo lang Clara een kind is slaapt de familie op de begane grond, maar wanneer ze is opgegroeid zal de gehele begane grond van haar zijn. Dan verhuizen de ouders Henrik en Lina naar de bovenste verdieping.  

MILIEUVRIENDELIJK BOUWEN
Ondanks het moderne ontwerp van de villa is het een erg energie-efficiënt en duurzaam bouwwerk. De grote raampartijen zijn gekozen omdat het zeer energiebesparend werkt en de aardwarmtepomp verwarmt de witte cementvloeren. Op het dak is een koelingssysteem aangebracht die slechts 10% van een reguliere airco verbruikt. Dit wordt allemaal samengebracht in een pilaar op de begane grond waarmee de technologie op een centrale plek te bedienen is.  

Er is zeker niet bezuinigd op de technologie voor in de villa, alles is zorgvuldig uitgekozen door Henrik zelf. Wij vragen Henrik nu, als hoofdaannemer van zijn project, waarop hij let bij het uitkiezen van zijn werkkleding.  

“Ik hou van werkkleding en ik heb altijd al Fristads gedragen. Al sinds mijn stage bij een meubelmaker in mijn jeugd. Ik hou van de pasvorm, de functionaliteit en het feit dat de kledingstukken lang meegaan. Ik doe nooit concessies op kwaliteit!”
​​​​​​​
VAN EEN HUIS EEN THUIS MAKEN
In november 2019, een jaar nadat het grondwerk begon, heeft Villa Clara zijn bewoners al verwelkomd. Een intensieve periode van lange dagen maken en veel uren hard werken is eindelijk voorbij. Henrik Schulz kijkt terug op het afgelopen jaar en vindt dat vrijwel alles volgens plan is verlopen. De menselijke factor moet altijd worden meegenomen in een groot project als deze, maar met een goede voorbereiding en wat extra tijd was Henrik zijn droomhuis zoals gepland af. Nu is de familie gesetteld en vermaken ze zichzelf prima in hun nieuwe huis.

“Ik hoop dat we nu ons thuis hebben gevonden en als familie kunnen genieten van Villa Clara. Het is fantastisch en leuk om huizen te bouwen maar het is ook enorm uitputtend. Zeker als je een perfectionist bent zoals ik,” concludeert Henrik.  

In het voorjaar van 2020 zal er nog wat grondwerk gedaan worden rondom het huis, maar Henrik en Lina hebben hun rustige oase gevonden in hun door hout omringde ruimtes. De kamers zijn ingericht in een moderne stijl met een open vloerplan. Dit geeft Clara genoeg ruimte om in te spelen. Hun droomhuis is hun thuis geworden.  

VAN EEN HUIS EEN THUIS MAKEN
In november 2019, een jaar nadat het grondwerk begon, heeft Villa Clara zijn bewoners al verwelkomd. Een intensieve periode van lange dagen maken en veel uren hard werken is eindelijk voorbij. Henrik Schulz kijkt terug op het afgelopen jaar en vindt dat vrijwel alles volgens plan is verlopen. De menselijke factor moet altijd worden meegenomen in een groot project als deze, maar met een goede voorbereiding en wat extra tijd was Henrik zijn droomhuis zoals gepland af. Nu is de familie gesetteld en vermaken ze zichzelf prima in hun nieuwe huis.

“Ik hoop dat we nu ons thuis hebben gevonden en als familie kunnen genieten van Villa Clara. Het is fantastisch en leuk om huizen te bouwen maar het is ook enorm uitputtend. Zeker als je een perfectionist bent zoals ik,” concludeert Henrik.  

In het voorjaar van 2020 zal er nog wat grondwerk gedaan worden rondom het huis, maar Henrik en Lina hebben hun rustige oase gevonden in hun door hout omringde ruimtes. De kamers zijn ingericht in een moderne stijl met een open vloerplan. Dit geeft Clara genoeg ruimte om in te spelen. Hun droomhuis is hun thuis geworden.  

PRODUCTS FEATURED IN THIS STORY

Verfijn selectie
22 getoonde producten, van 22 totaal
22 getoonde producten, van 22 totaal - Toon alle producten
Sorteer op
Verfijnen en sorteren
Reset Sluiten
Sorteer op
Artikel collectie
(8)
(2)
(5)
(3)
(1)
(4)
(1)
Artikel Groepen
(1)
(1)
(1)
(4)
(1)
(2)
(1)
(4)
(1)
(3)
(2)
(1)
Concept
(4)
(4)
(8)
(2)
(4)
Kleur groepen
(1)
(7)
(1)
(1)
(10)
(1)
(1)
Merken
(22)
Sub Merken
(6)
(1)
(1)
Classificaties
(1)
(5)
Andere normen
(12)
Geslacht
(15)
(1)
(6)
Seizoen
(15)
(4)
(4)
Lichaamszone
(1)
(9)
(2)
(1)
(9)
Laat alleen op voorraad zien
(21)
Naar boven