VILLA CLARA, EN MODERN HUSDRÖM PÅ VÄSTKUSTEN

Tomten skulle egentligen användas till ett kundprojekt, men istället bestämde sig Henrik Schulz för att genomföra sitt eget drömbygge. Nu står Villa Clara äntligen färdig och hela processen har följts av SVT-programmet ”Husdrömmar”. Fristads besökte byggplatsen i höstas och träffade både arkitekten och snickarna bakom projektet.

Det är inte svårt att hitta familjen Schulz hus bland alla vitmålade trävillorna och mexitegelhus, det här är ett bygge som både syns och tar plats i den annars ganska likartade omgivningen. Tomten ligger i en brant sluttning, högt belägen i Hovås kommun strax söder om Göteborg. Men där andra såg berg och otillgänglig natur såg Henrik möjligheter. Det var här, med barrskogen som fondvägg och Kattegatt runt knuten, som han bestämde sig för att genomföra sitt eget drömprojekt. Han skulle bygga ett hus till sig och sin familj, olikt något annat i Sverige såväl som i Europa.

-  När vi först kom hit var tomten bara en kulle. Folk hade svårt att se vad det kunde bli. Men det är väl där mitt jobb som arkitekt kommer in i bilden, säger Henrik.

​​​​​​​Han beskriver arkitekturen som en fusion av 1950- och 60-talets Los Angeles och Sydamerika, kombinerat med en modern internationell skandinavisk design. Det färdiga huset ska bli en oas, en plats för återhämtning och lugn där man meditativt kan njuta av naturen bland trädkronorna. Med inspirationskällor som arkitekterna Mies van der Rohe och Marcio Kogan vill Henrik Schulz gå tillbaka till modernismens rötter och fullända dåtidens idéer om att huset, likt en väl fungerande maskin, ska underlätta livet för sina inneboende.​​​​​​​

VILLA CLARA, EN MODERN HUSDRÖM PÅ VÄSTKUSTEN

Tomten skulle egentligen användas till ett kundprojekt, men istället bestämde sig Henrik Schulz för att genomföra sitt eget drömbygge. Nu står Villa Clara äntligen färdig och hela processen har följts av SVT-programmet ”Husdrömmar”. Fristads besökte byggplatsen i höstas och träffade både arkitekten och snickarna bakom projektet.

Det är inte svårt att hitta familjen Schulz hus bland alla vitmålade trävillorna och mexitegelhus, det här är ett bygge som både syns och tar plats i den annars ganska likartade omgivningen. Tomten ligger i en brant sluttning, högt belägen i Hovås kommun strax söder om Göteborg. Men där andra såg berg och otillgänglig natur såg Henrik möjligheter. Det var här, med barrskogen som fondvägg och Kattegatt runt knuten, som han bestämde sig för att genomföra sitt eget drömprojekt. Han skulle bygga ett hus till sig och sin familj, olikt något annat i Sverige såväl som i Europa.

-  När vi först kom hit var tomten bara en kulle. Folk hade svårt att se vad det kunde bli. Men det är väl där mitt jobb som arkitekt kommer in i bilden, säger Henrik.

​​​​​​​Han beskriver arkitekturen som en fusion av 1950- och 60-talets Los Angeles och Sydamerika, kombinerat med en modern internationell skandinavisk design. Det färdiga huset ska bli en oas, en plats för återhämtning och lugn där man meditativt kan njuta av naturen bland trädkronorna. Med inspirationskällor som arkitekterna Mies van der Rohe och Marcio Kogan vill Henrik Schulz gå tillbaka till modernismens rötter och fullända dåtidens idéer om att huset, likt en väl fungerande maskin, ska underlätta livet för sina inneboende.

Material och detaljer

Markarbetet påbörjades i november 2018 och fyra månader senare togs två snickare, Håkan Molldén och Erik Jacobsson, in på heltid för att ansvara för bygget. Båda såg den tänkta arkitekturen som en spännande utmaning.

-  Det roliga med ett sånt här jobb är att man för ovanlighetens skull får lova att nörda ner sig ordentligt i material och detaljer. Nu är det liksom på riktigt, berättar Erik.
-  Ja, stämmer Håkan in, det är verkligen fräckt att få göra något så pass annorlunda.

Och annorlunda är det. Oljad cederpanel i en varm nyans bryts av med enorma glaspartier och pulverlackerade karmar som osynligt smälter in i konstruktionen. Takuthänget är en stålkonstruktion klädd i cederträ som får takpanelen att fortsätta inifrån och ut på terrassen, gränsen mellan ute och inne suddas bort. De tjocka fönsterpartierna i 3-glas är laminerade inåt och härdade utåt och väger mellan 400 kg och ett ton stycket och ute på terrassen ramas däcket in av ett 16 mm tjockt glasräcke utan överliggare, monterat i skena för att även det släppa in ljuset och skydda utan att synas.

​​​​​​​-    Jag hoppas att det här huset kommer att bana väg för en ny trend, både i Sverige och Europa, berättar Henrik. Att man vågar ta ut svängarna och tänka lite mer utanför boxen.

Material och detaljer

Markarbetet påbörjades i november 2018 och fyra månader senare togs två snickare, Håkan Molldén och Erik Jacobsson, in på heltid för att ansvara för bygget. Båda såg den tänkta arkitekturen som en spännande utmaning.

-  Det roliga med ett sånt här jobb är att man för ovanlighetens skull får lova att nörda ner sig ordentligt i material och detaljer. Nu är det liksom på riktigt, berättar Erik.
-  Ja, stämmer Håkan in, det är verkligen fräckt att få göra något så pass annorlunda.

Och annorlunda är det. Oljad cederpanel i en varm nyans bryts av med enorma glaspartier och pulverlackerade karmar som osynligt smälter in i konstruktionen. Takuthänget är en stålkonstruktion klädd i cederträ som får takpanelen att fortsätta inifrån och ut på terrassen, gränsen mellan ute och inne suddas bort. De tjocka fönsterpartierna i 3-glas är laminerade inåt och härdade utåt och väger mellan 400 kg och ett ton stycket och ute på terrassen ramas däcket in av ett 16 mm tjockt glasräcke utan överliggare, monterat i skena för att även det släppa in ljuset och skydda utan att synas.

​​​​​​​-    Jag hoppas att det här huset kommer att bana väg för en ny trend, både i Sverige och Europa, berättar Henrik. Att man vågar ta ut svängarna och tänka lite mer utanför boxen.

Familjen i fokus

Förutom Henrik och hans sambo Lina finns även dottern Clara, 2 år, i familjen. Clara, som har gett namn till huset, har funnits med i tankarna bakom varenda detalj i planritningen.  Det framgår tydligt när Henrik berättar om sin vision. Claras kommande uppväxtår i huset står i fokus, det här är en bostad vars flexibilitet ska kunna anpassas efter familjens växlande behov. Därför byggs huset i suterräng. På varje våning finns badrum, sovrum och sällskapsytor lodrätt över varandra. Entrén kommer att ligga på övre plan när detaljplanearbetet i området är genomfört, men fram till dess är det ytterdörren där nere som främst används. Så länge Clara är liten ska familjen också sova tillsammans på nedre plan, men som tonåring kommer hon att få husera där själv och föräldrarna flyttar upp till ovanvåningen

MILJÖVÄNLIG NERVSYSTEM

Huset är trots sin design mycket energieffektivt och hållbarhetsaspekten genomsyrar hela bygget. De stora fönsterpartierna är noggrant utvalda för sin energisnålhet och bergvärme tempererar de vitpigmenterade cementgolven. Frikylan i taket drar bara tio procent av en AC:s energiåtgång och i mitten av nederplanet har man byggt in husets nervsystem. Henrik visar den bastanta pelaren som rymmer all teknik och kopplar samman alla sladdar och ledningar som löper ut i huset, väl dolda bakom väggar och golv. Det är härifrån larm, svagström, starkström, värme och kyla m.m. regleras. Precis som resten av huset andas teknikplaneringen perfektion, allt är noga utvalt och inget har lämnats åt slumpen. Vi frågar Henrik hur han som huvudansvarig för bygget resonerar kring sitt val av arbetskläder   

-Jag älskar arbetskläder och jag har alltid haft Fristads sen jag praktiserade som snickare i min ungdom. Jag älskar snittet, funktionerna och att grejerna håller. Jag kompromissar aldrig med kvalitet!

Familjen i fokus

Förutom Henrik och hans sambo Lina finns även dottern Clara, 2 år, i familjen. Clara, som har gett namn till huset, har funnits med i tankarna bakom varenda detalj i planritningen.  Det framgår tydligt när Henrik berättar om sin vision. Claras kommande uppväxtår i huset står i fokus, det här är en bostad vars flexibilitet ska kunna anpassas efter familjens växlande behov. Därför byggs huset i suterräng. På varje våning finns badrum, sovrum och sällskapsytor lodrätt över varandra. Entrén kommer att ligga på övre plan när detaljplanearbetet i området är genomfört, men fram till dess är det ytterdörren där nere som främst används. Så länge Clara är liten ska familjen också sova tillsammans på nedre plan, men som tonåring kommer hon att få husera där själv och föräldrarna flyttar upp till ovanvåningen

MILJÖVÄNLIG NERVSYSTEM

Huset är trots sin design mycket energieffektivt och hållbarhetsaspekten genomsyrar hela bygget. De stora fönsterpartierna är noggrant utvalda för sin energisnålhet och bergvärme tempererar de vitpigmenterade cementgolven. Frikylan i taket drar bara tio procent av en AC:s energiåtgång och i mitten av nederplanet har man byggt in husets nervsystem. Henrik visar den bastanta pelaren som rymmer all teknik och kopplar samman alla sladdar och ledningar som löper ut i huset, väl dolda bakom väggar och golv. Det är härifrån larm, svagström, starkström, värme och kyla m.m. regleras. Precis som resten av huset andas teknikplaneringen perfektion, allt är noga utvalt och inget har lämnats åt slumpen. Vi frågar Henrik hur han som huvudansvarig för bygget resonerar kring sitt val av arbetskläder   

-Jag älskar arbetskläder och jag har alltid haft Fristads sen jag praktiserade som snickare i min ungdom. Jag älskar snittet, funktionerna och att grejerna håller. Jag kompromissar aldrig med kvalitet!

Ett hus blir ett hem

I november 2019, ett år efter att markarbetet påbörjades, stod Villa Clara färdig för inflyttning.  En intensiv period av många byggtimmar och hårt arbete var till ända. Henrik Schulz ser tillbaka på året som gått och konstaterar att det mesta flutit på enligt plan. Den mänskliga faktorn är något man alltid måste ta hänsyn till i ett stort projekt, men med bra underlag, genomtänkt planering och lite extra tid så genomfördes Henriks drömbygge precis som planerat. Nu har familjen börjat finna sig till rätta och alla tre trivs fantastiskt bra i sin nya bostad.

-Jag hoppas att vi kan landa lite nu som familj och njuta av huset. Istället för att rusa vidare i nya projekt och saker att göra. Det är fantastiskt kul att bygga hus men det är också otroligt ansträngande. Särskilt om man är lite perfektionist, avslutar Henrik.

Till våren återstår markarbetet på tomten, men innanför de träklädda ytterväggarna har Henrik och Lina redan skapat sin lugna oas. Rummen är modernt inredda och den öppna planlösningen ger Clara stora ytor att leka på. Drömhuset har blivit ett hem.     

Avsnittet hittar ni på SVT Play

Ett hus blir ett hem

I november 2019, ett år efter att markarbetet påbörjades, stod Villa Clara färdig för inflyttning.  En intensiv period av många byggtimmar och hårt arbete var till ända. Henrik Schulz ser tillbaka på året som gått och konstaterar att det mesta flutit på enligt plan. Den mänskliga faktorn är något man alltid måste ta hänsyn till i ett stort projekt, men med bra underlag, genomtänkt planering och lite extra tid så genomfördes Henriks drömbygge precis som planerat. Nu har familjen börjat finna sig till rätta och alla tre trivs fantastiskt bra i sin nya bostad.

-Jag hoppas att vi kan landa lite nu som familj och njuta av huset. Istället för att rusa vidare i nya projekt och saker att göra. Det är fantastiskt kul att bygga hus men det är också otroligt ansträngande. Särskilt om man är lite perfektionist, avslutar Henrik.

Till våren återstår markarbetet på tomten, men innanför de träklädda ytterväggarna har Henrik och Lina redan skapat sin lugna oas. Rummen är modernt inredda och den öppna planlösningen ger Clara stora ytor att leka på. Drömhuset har blivit ett hem.     

Avsnittet hittar ni på SVT Play

Produkter från reportaget

Filtrera
Visar 26 produkter av totalt 26
Visar 26 produkter av totalt 26 - Visa alla produkter
Sortera efter
Filtrera & sortera
Återställ Stäng
Sortera efter
Priser
Kön
(17)
(2)
(7)
Artikelgrupper
(4)
(1)
(1)
(1)
(4)
(2)
(1)
(3)
(3)
(3)
(2)
(1)
Artikelkollektioner
(8)
(4)
(1)
(4)
(2)
(1)
(1)
(2)
(4)
(1)
(2)
(2)
(1)
Färger
(1)
(3)
(7)
(1)
(1)
(11)
(1)
Koncept
(4)
(5)
(11)
(2)
(4)
Co-brands
(6)
(1)
(2)
(1)
Klassificeringar
(2)
(5)
Andra Normer
(12)
1
1
 
Till toppen av sidan